SPONGE CAKE
BAHAN-BAHAN
10 Biji Telur Ayam
1 Cawan Susu Pekat
1 Cawan Susu Pekat
2 Cawan Gula Kasar
2 Cawan Tepung Gandum
1 Cawan Majerin
2 Cawan Tepung Gandum
1 Cawan Majerin
2 Cawan Air
1 Sudu Teh Vanilla
1 Sudu Teh Soda Bikarbonat
1 Sudu Teh Vanilla
1 Sudu Teh Soda Bikarbonat
1 STEP
- Gula dimasak hingga kuning.
- Masukkan air 2 cawan, kacaukan sehingga cair dan rata.
- Sejukkan.
2 STEP
- Pukul telur hingga naik.
- Susu dan majerin dikacau sama.
- Kemudian, masukkan kedalam adunan telur.
- Tepung gandum dimasukkan secawan-secawan.
- Kacau sehingga rata.
- Kemudian, masukkan air gula dan tinggalkan 2 sudu untuk dikacau dengan soda bikarbonat.
- Soda bikarbonat dengan air gula dimasukkan dalam adunan bersama esen vanilla sehingga rata.
3 STEP
- Adunan dimasukkan kedalam acuan.
- Masukkan kedalam oven.
- Bakar (40-50 min).
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment