Monday, January 23, 2017

KUAH KACANG TOK

BAHAN-BAHAN
4 batang serai                 500 g kacang
1 inci halia                       Cili kering
1 inci lengkuas                1 s/b ketumbar
Bawang putih                  1 s/k jintan putih
Bawang merah                1 s/k jintan manis
1 ekor ayam                     Air asam jawa
Gula                                 Garam

1 STEP
- Cili kering direbus sehingga mendidih.
- Kemudian, cilinya diblend sehingga lumat.
- Masukkan semula ke dalam
kuali sehingga masak.
- Campurkan sedikit gula dan garam.
- Selepas masak, biarkan sehingga masakan menjadi suam.
- Masukkan paste cili kedalam bekas.

2 STEP
- Sediakan bahan A dan bahan B.
- Bahan A : serai , bawang merah , bawang putih , paste cili kering , halia dan lengkuas.
- Bahan B : jintan manis , jintan putih , dan ketumbar di sangan (goreng tanpa minyak) dan ditumbuk kasar.
- Bahan A dan Bahan B di blend sekali dan ditapis airnya.
- Kacang tanah di sangan sehingga tidak terasa lemak kacang.

3 STEP
- Bahan yang telah diblend dimasukkan kedalam kuali dan ditumis sehingga naik minyak.
- Air yang ditapis ditambahkan sedikit-sedikit kedalam kuali.
- Air asam jawa, gula dan garam dimasukkan kedalam bahan yang ditumis.
- Ayam dimasukkan ke dalam kuali sehingga separuh masak.
- Kacang yang telah diblend dimasukkan ke dalam kuali sehingga masak.
- Akhir sekali masukkan santan ke dalam kuali sehingga naik warna.
- Makanan siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment