IKAN KELI BERLADA
BAHAN-BAHAN
Ikan Keli (1 kg) Halia
Segenggam Cili Kering Minyak
Asam Jawa (2 Keping) Belacan
Asam Jawa (2 Keping) Belacan
Garam Secukup Rasa
Gula Secukup Rasa
Gula Secukup Rasa
Kunyit Serbuk Secukup Rasa
Bawang Besar, Putih, Merah
1 STEP
- Ikan disiang dan dibasuh bersih.
- Salut ikan bersama kunyit + garam.
- Minyak dipanaskan di dalam kuali.
- Ikan digoreng dengan api yang sederhana.
2 STEP
- Cili kering di basuh dan direndam dengan air panas.
- Kemudian, cili kering di blend sehingga lumat.
3 STEP
- Bawang putih + merah + halia dimayang halus
- Minyak dipanaskan di dalam kuali.
- Bawang putih + merah + halia yang dimayang halus ditumis sehingga wangi.
- Belacan dimasukkan ke dalam tumisan.
- Cili kering yang sudah diblend, dimasukkan kedalam kuali sehingga naik minyak.
- Air asam jawa dimasukkan kedalam kuali.
- Gula + garam dimasukkan secukup rasa.
- Bawang besar dipotong bulat dimasukkan kedalam kuali sebagai hiasan.
4 STEP
- Ikan yang telah digorang, dimasukkan ke dalam kuali.
- Gaul rata dan hidang.
No comments:
Post a Comment