Monday, January 23, 2017

IKAN KELI BERLADA

BAHAN-BAHAN
Ikan Keli (1 kg)                              Halia
Segenggam Cili Kering                 Minyak

Asam Jawa (2 Keping)                 Belacan
Garam Secukup Rasa                          

Gula Secukup Rasa
Kunyit Serbuk Secukup Rasa
Bawang Besar, Putih, Merah

1 STEP
- Ikan disiang dan dibasuh bersih.
- Salut ikan bersama kunyit + garam.
- Minyak dipanaskan di dalam kuali.
- Ikan digoreng dengan api yang sederhana.

2 STEP
- Cili kering di basuh dan direndam dengan air panas.
- Kemudian, cili kering di blend sehingga lumat.

3 STEP
- Bawang putih + merah + halia dimayang halus
- Minyak dipanaskan di dalam kuali.
- Bawang putih + merah + halia yang dimayang halus ditumis sehingga wangi.
- Belacan dimasukkan ke dalam tumisan.
- Cili kering yang sudah diblend, dimasukkan kedalam kuali sehingga naik minyak.
- Air asam jawa dimasukkan kedalam kuali.
- Gula + garam dimasukkan secukup rasa.
- Bawang besar dipotong bulat dimasukkan kedalam kuali sebagai hiasan.

4 STEP
- Ikan yang telah digorang, dimasukkan ke dalam kuali.
- Gaul rata dan hidang.

No comments:

Post a Comment